آرماتور بندی
اگر اخیراً از کنار ساختمان های درحال ساخت عبور کرده باشید، یقینا میلگرد های مختلفی را دیده اید که به شکل ستون یا المان های مختلف شبکه بندی شده اند. این شبکه از میلگرد ها را همان آرماتور بندی گویند.آرماتور بندی یکی از اصلی ترین و البته مهمترین مراحل در ساخت بناهای یک سازه محسوب می شود و ارتباط مستقیمی با استحکام بنای شما دارد. در واقع آرماتور بندی به فرآیندی گفته می شود که در آن میلگردها، متناسب با ساختار المان های مختلف برش و خم می شود. سپس اتصال آن ها به همدیگر باعث میشود تا نوعی فضای شبکه ای برای قالب بندی و بتن ریزی فراهم شود. آرماتور بندی در بخش ها و قسمت های گوناگونی از بنا صورت می گیرد. ستون ها، کف، پی، پله، دیوارها و… جزو بخش هایی هستند که متناسب با نظر مهندس، برای آن ها آرماتور بندی انجام شده و به استحکام آن ها کمک می شود. لازم به ذکر است که پروسه آرماتور بندی جزئیات و ویژگی های مختلفی دارد.برای مثال نوع میلگرد به کار رفته، فاصله بینی میلگرد ها، نحوه به کارگیری و… همگی جزو نکات مهمی است که باعث میشود تا پروسه آرماتور بندی تا حدودی پیچیده بوده و جنبه های مختلفی داشته باشد.با این اوصاف همگی آن ها در جهت افزایش استحکام پروژه بوده و می تواند منجر به مقاومت بیشتر بنا در برابر ضربات و آسیب های مختلف شود.
استفاده صحیح از آرماتوربندی میتواند به افزایش عمر مفید و ایمنی سازههای بتنی کمک کند و تضمینی برای تحمل بارهای مختلف باشد.در فرآیند آرماتور بندی، میلگردها با توجه به نقشه های اجرایی در اشکال و ابعاد مختلف برش داده میشوند و سپس به صورت دقیق در مکانهای مشخصی قرار میگیرند تا یک شبکه تقویتی ایجاد شود. این میلگردها معمولاً به وسیله جوش، سیم یا بستهایی به هم متصل میشوند تا در طول بتن ریزی و سخت شدن بتن، جابجا نشوند. ما در این مقاله سعی کرده ایم تا آموزش صفر تا صد آرماتور بندی را برای شما عزیزان ذکر کنیم. بدون شک این موضوع می تواند به افزایش بازدهی در کار شما و البته نظارت بهتر کمک کنند. لذا اگر قرار است که بنای شما به زودی وارد مرحله آرماتور بندی شود، حتماً ما را تا انتها همراهی نمایید.
آرماتور بندی چیست ؟
در واقع آرماتور بندی به مجموعهای از فعالیتها اطلاق میشود که در آن از میلگردها یا همان آرماتورها برای تقویت بتن و به منظور افزایش مقاومت کششی و خمشی سازههای بتنی استفاده میشود. دلیل استفاده از آرماتور چیست؟ بتن به تنهایی مقاومت خوبی در فشار دارد ولی در برابر نیروهای کششی و خمشی ضعیف است. آموزش آرماتور بندی و مراحل آن در ادامه ذکر شده است.
صفر تا صد آرماتور بندی
باتوجه به مقاومت بالای آرماتورها در ساخت سازه معماران و مهندسان تاکید بسیار زیادی بر روی انجام صحیح آن دارند. با این اوصاف اغلب مالکان کم تجربه، به خوبی با ماهیت آرماتوربندی آشنا نیستند.همین عدم شناخت از نکات و جنبه های مختلف آن باعث میشود تا در طول پروسه ساخت، قادر به نظارت صحیح نباشند.این عامل در نهایت موجب بروز خسارت و زیان های مختلفی می شود که گاها جبران ناپذیر بوده و یا هزینه های بسیار زیادی به همراه دارد.
آرماتور بندی سقف تیرچه بلوک
آرماتور بندی سقف تیرچه بلوک یکی از مراحل کلیدی در ساخت و استحکام سازی این نوع سازههاست که باید با مراحل آرماتوربندی سقف تیرچه بلوک آشنایی داشته باشید. نصب تیرچه و بلوک که تیرچه ها میتوانند از بتن یا فولاد باشند و در فواصل مشخصی طبق طراحی سازه نصب شوند.همچنین بلوک بتنی یا یونولیتی بین تیرچه ها قرار میگیرند. مرحله بعدی مربوط به آرماتوربندی دال فوقانی است که شامل اصلی و جانبی است. آرماتورهای اصلی یا میلگردهای طولی معمولاً میلگردهای تقویتی در دو سمت دال (در بالا و پایین) نصب میشوند و آرماتورهای جانبی یا میلگردهای عرضی برای جلوگیری از شکست برشی و افزایش استحکام، میلگردهای عرضی نیز طبق نقشهها در فواصل مشخص نصب میشوند. مرحله نهایی بتنریزی می باشد که پس از اتمام آرماتوربندی و اطمینان از تثبیت و صحیح بودن آن، بتن به آرامی بر روی آرماتور و بلوکها ریخته میشود. در این مرحله، لازم است که بتن به طور یکنواخت و بدون ایجاد حبابهای هوا در اطراف آرماتورها و بلوکها ریخته شود. باید به اصول آرماتور بندی ساختمان آشنایی داشته باشید و با اجرای صحیح این مراحل، باعث تقویت سقف تیرچه بلوک و افزایش استحکام و دوام آن شوید.
مزایا و اهمیت آرماتور بندی
قبل از این که بخواهیم به صفر تا صد آرماتور بندی بپردازیم، بهتر است ابتدا مزایا و اهمیت آن را درک کنید.بدون شک این موضوع میتواند دلیل نفوذ این شیوه از ساخت و ساز در طی دهه های گذشته را برای شما مشخص کند.در واقع باید عنوان کنیم بتن ها در حالت عادی مقاومتی کششی و فشاری بالایی ندارند. به عبارت سادهتر این متریال در صورت قرارگیری در معرض فشارهای مختلف، دچار ترک و شکستگی میشود.همین عامل هم باعث شده تا نتواند انتخاب مناسبی برای ساختمان های مسکونی باشد؛ چرا که در اثر وزن طبقات بالایی یا فشارهای ناشی از زلزله، به سادگی خرد شده و ساختمان فرو می ریزد. اما آرماتوربندی پروسه ای است که میتواند مانع از بروز چنین رخدادی شود.در واقع باید عنوان کنیم که میلگرد ها می توانند مقاومتی به مراتب بیشتر از بتن ها داشته باشند. به گونه ای که این محصولات می توانند در برابر خمش، فشارهای جانبی و موارد دیگر مقاومت بالایی از خود نشان می دهند. همین مورد باعث شده تا استفاده از آرماتور بندی به همراه بتن ریزی، رواج زیادی برای افزایش مقاومت ساختمان داشته باشد.اگر اطلاعات دقیق تری در رابطه با میلگرد بستر نیاز دارید پیشنهاد می کنیم مقالات سایت را حتما مطالعه نمایید.نکته قابل توجه دیگری که در رابطه با آرماتوربندی وجود دارد، افزایش مقاومت سازه در برابر خطرات دیگری نظیر رطوبت و آتش است.در واقع این محصولات می توانند به دلیل ساختار فیزیکی و شیمیایی خود، مانع از تاثیرگذاری بیشتر رطوبت بر روی بدنه سازه شوند.
از طرفی دیگر مقاومت کلی آن ها باعث حرکت کندتر آتش و در نتیجه مقاومت بیشتر سازه در برابر آتش سوزی می شود.موضوع دیگری که میزان استفاده از آرماتور بندی در سازه های جدید را افزایش داده، اجرای ارزان و سریع آن است.در واقع انجام این پروسه در مقایسه با روش های دیگر ایمن سازی، به مراتب ارزان تر است. به گونه ای که هزینه های آن در مقابل زیان های احتمالی، به مراتب بیشتر است.جلوگیری از انحراف ساختمان یکی دیگر از مزیت های قابل توجه آرماتوربندی است.در حقیقت اغلب بناهای سنتی به دلیل مشکلاتی نظیر ترک یا خیز های مختلف، دچار انحراف میشود که می تواند سلامت آن ها را تهدید کند.
این در حالی است که آرماتور بندی به لطف به ساختار ایمن خود میتواند مانع از چنین مشکلاتی شود.اجرای متنوع عامل دیگری است که نفوذ آرماتور بندی را بیشتر کرده است. در واقع باید عنوان کنیم که مهندسان می توانند آرماتور بندی ساختمان را به شیوه های مختلفی برای کف، سقف، ستون ها و سایر المان های مختلف ساختمان انجام دهند. به عبارت ساده تر می توان به کمک آن هر نوع المانی را مستحکم نمود. مجموع این موارد در کنار هم دیگر باعث شده تا در طی چند سال گذشته، تعداد بسیار زیادی از سازه های بزرگ به کمک پروسه آرماتوربندی ایجاد شوند.
پیشنهاد سیپورکس خواندن مقاله: مزیت بلوک سبک در ساختمان سازی و بتن ریزی سقف تیرچه بلوک
مراحل آرماتور بندی
آرماتوربندی هم مانند تمامی پروژه های دیگر ساختمانی، مراحل و قسمت های مختلفی دارد که انجام دقیق آن ها باعث میشود تا بازدهی شما در طی یک پروسه کاری افزایش یابد.با این حال اغلب افراد اطلاعات دقیقی پیرامون این مراحل نداشته و به همین جهت است که در پروسه اجرای خود دچار مشکل می شوند. ما در ادامه سعی کرده ایم تا پروسه آرماتوربندی را در مراحل مختلفی برای شما دسته بندی کرده و هر مرحله را هم به شیوه ای مناسب خدمت شما عزیزان بیان کنیم. بخوانید: انواع ساختمان
-
انتخاب میلگرد مناسب
یکی از مهم ترین و البته اصلی ترین مراحلی که در پروسه آرماتور بندی بر روی آن تاکید میشود، انتخاب میلگرد مناسب است.در واقع این روزها انواع مختلفی از میلگردها در بازار عرضه شده که تفاوت اصلی آن ها در ساختار و البته ضخامتشان است. هر یک از این محصولات قطر مختلفی داشته و برای امور گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرند.
شما باید بتوانید متناسب با نوع سازه و البته المان خود، میلگرد مناسب را انتخاب کنید. غالبا ستون ها نیازمند میلگردهایی با ضخامتی بیشتر بوده و قسمت های داخلی، میلگرد های کوچکتری را نیاز دارند. عموماً در پروسه اجرا، تعدادی از میلگردها به صورت عمودی نصب شده می شوند که بایستی ضخامت بالایی داشته باشند.
دسته دیگر از میلگرد ها نیز خم شده و به دور آن ها حلقه می شوند که در این حالت یک ساختار شبکه ای به وجود می آید. این دسته از میلگرد ها بایستی ضخامت کمتری داشته باشند. البته در رابطه با جزئیات آن ها جای نگرانی نیست؛ چرا که مهندسان متناسب با تعداد طبقات و نوع سازه شما، گزینه مناسب را معرفی خواهند کرد؛ لذا شما بهتر است تمرکز خود را بر روی انتخاب نمونه های با کیفیت بگذارید.
بیشتر بدانید: وال پست
-
خم و برش میلگرد
خم و برش میلگرد مرحله دیگری است که بایستی توجه زیادی به آن داشته باشید. همان گونه که اشاره کردیم، میلگرد به صورت یک ساختار شبکه متصل می شود.با این حال خود این محصولات در هنگام عرضه به صورت میله های چند متری عرضه می شوند. برای اجرا بایستی آن ها را برش و همچنین این پروسه اهمیت زیادی برای اجرای دقیق آرماتور بندی ساختمان دارد.
در واقع اگر این فرایند به شیوه ای مناسب اجرا نشود، ممکن است تنش پسماند در آن ها ایجاد شود.چنین اقدامی باعث کاهش مقاومت آن ها در پروسه ساختمان سازی شده و در نتیجه کیفیت کار پایین می آید. لذا توصیه می شود تا در این پروسه از دستگاه ها و تجهیزات مناسب استفاده کنید.
بیشتر بدانید: میلگرد بستر
-
نصب میلگرد
نصب میلگرد ها به عنوان آخرین مرحله در پروسه آرماتوربندی شناخته می شود. طی این قسمت غالبا چهار میلگرد ضخیم در بخش های کناری ستون قرار داده شده و میلگرد های کوچکتر به صورت حلقه های مختلف و در فواصل تعیین شده بر روی آن ها جوش داده می شود.البته این ساختار برای ستون ها به کار گرفته می شود ولی در سایر قسمت ها از ساختار دیگری استفاده می شود. اما اغلب این ساز و کار بر مبنای طرح های شبکه های چیده میشود.
پس از آن هم قالب های مختلف بر روی آن ها قرار گرفته و بتن ریزی شروع می شود. چنانچه در این مرحله اتصال و نصب میلگرد ها به شیوه ای نامناسب صورت نگیرد یقینا بتن متصل شده به آن هم نمی تواند استحکام کافی داشته باشد.لذا بایستی اتصال بخش های ابتدایی و انتهایی آن با دقت و وسواس زیادی صورت گیرد. عموما مهندسان بخش های انتهایی را به شبکههای آرماتور دیگری جوش داده و یا به وسیله سیم های مفتولی متصل می کنند.بدیهی است که جوش کردن می تواند اتصالی به مراتب مستحکم تر ایجاد کند؛ لذا شما هم اولویت خود را بر روی آن قرار دهید.
همراه ما باشید با مقاله: صفر تا صد ساختمان سازی
سخن آخر
آرماتور بندی به عنوان یکی از پروسه های حیاتی و مهم در صنعت ساختمان سازی مدرن تلقی می شود. در واقع این پروسه می تواند ارتباط مستقیمی با افزایش ایمنی و مقاومت ساختمان شما داشته باشد. با این حال کم نیستند افرادی که به خوبی جزئیات مرتبط با آن را نمی دانند. ما در این مقاله سعی داریم تا به زبان ساده و به دور از پیچیدگی های فنی، این پروسه را برای شما عزیزان شرح دهیم. با این حال اگر هنوز در این زمینه سوال دارید یا نیازمند راهنمایی بیشتری هستید، می توانید هم اکنون با کارشناسان ما در شرکت سازه سبک آرسام تماس حاصل فرمایید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد جدیدترین اخبار ساختمان می توانید ما را در اینستاگرام (siporex.ir) همراهی نمایید.
بسیار عالی بود تشکر