گودبرداری چیست ؟

گودبرداری چیست

تا به حال به این فکرکرده اید که چرا گودبرداری انجام می شود؟ یا هدف از گودبرداری چیست ؟ این فرآیند از بخش های مهم صنعت ساختمان سازی محسوب می شود که با ابزار و روش های مختلفی انجام می گیرد.همچنین مراحلی برای اجرای این عملیات وجود دارد که اگر با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید، به تمام این موارد خواهیم پرداخت.

گودبرداری چیست ؟

برای همه اتفاق افتاده که در مجتمع ها و پاساژهای بزرگ برای پارک کردن خودرو به پارکینگ های چند طبقه مراجعه کرده اند. آیا تاکنون به ساخت این پارکینگ ها توجه کرده اید؟ یا برای شما جالب بوده که به چندین طبقه زیر زمین رفته اید؟ به غیر از ساخت پارکینگ، مترو هم همینطور با فاصله چند متری در زیر سطح زمین ساخته شده است.در واقع به برداشت خاک، سنگ، و …  از سطح زمین و ایجاد یک گودی که پروژه های ساختمانی در آن انجام می‌ شود، گودبرداری می گویند.به هرگونه حفاری و خاکبرداری در تراز پایین تر از سطح زمین یا تراز پایین تر از زیر پی ساختمان مجاور گودبرداری گفته می شود.

تفاوت خاکبرداری و گودبرداری چیست؟

بعضی از افراد گمان می کنند که این دو یکسان هستند و برخی آن ها را با یکدیگر اشتباه می گیرند.منظور از خاکبرداری حذف پستی و بلندی های سطح زمین (برآمدگی و فرورفتگی) حداکثر به عمق ۶۰ سانتی متر می باشد.اما گودبرداری حذف پستی و بلندی های زمین که به صورت عمیق است و به چندین متر می رسد.این مرحله تا زمانی که به خاک سفت نرسیده باشد، ادامه پیدا می کند.

انواع گودبرداری

گودبرداری به لحاظ نوع منطقه به دو نوع تقسیم بندی می شود:

  1. در مناطق باز، یعنی پایین رفتن از سطح زمین
  2. در مناطق مسکونی، یعنی پایین رفتن از زیر تراز پی خانه های همجوار

انواع گود

انواع گودبرداری
آشنایی با انواع گودبرداری

گودها به دو گروه کلی تقسیم می‌شوند‌

  • حفاظت شده یا مهاربندی شده
  • حفاظت نشده یا مهاربندی نشده

باید توجه داشت در گودبرداری‌ های حفاظت نشده پایداری شیب‌ ها یا جداره‌ های قائم گودبرداری‌ها، صرفاً توسط شرایط مکانیکی خاک تامین می‌ شوند.

علت انجام عملیات گودبرداری چیست؟

به دلیل افزایش روز افزون احداث سازه های بلند و نیاز به پارکینگ در طبقات پایین تر از سطح زمین در ساختمان ها، تعداد گود برداری ها به خصوص گود برداری های عمیق و نیمه عمیق رو به افزایش است.از دلایل اصلی این عملیات می‌توان به رسیدن عمق و خاک سفت (خاک بکر) اشاره کرد، همچنین گودبرداری در زمین های انجام  می شود که باید تمام یا قسمتی از ساختمان پایین تر از سطح طبیعی زمین احداث شود که گاهی ممکن است عمق گودبرداری بنابر جنس زمین به چندین متر برسد.

نکات مهم قبل از گودبرداری چیست ؟

  1. بررسی مجوزهای لازم از ادارات و سازمان های مربوطه مانند شهرداری، شرکت گاز، آب و فاضلاب و برق و …
  2. برنامه ریزی و زمان بندی کارهای اجرایی متناسب با شرایط کار و اوضاع جوی
  3. آماده کردن کلیه تجهیزات و ماشین آلات ساختمان سازی مورد نیاز برای اجرای عملیات
  4. خارج نمودن کلیه اشیا زائد از قبیل سنگ، تخته، ضایعات ساختمانی و موانع از محل
  5. از کارگرانی که در این زمینه تخصص و تجربه دارند، استفاده کنید.
  6. زمین موردنظر باید از لحاظ استحکام و جنس خاک به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. در نقشه گودبرداری، پایدارسازی جداره های گود و برنامه گودبرداری توسط ناظر و مجری باید بررسی شود.
  7. موقعیت تاسیسات زیرزمینی مانند لوله کشی آب و گاز، کابل های برق، تلفن و … بررسی شود تا از بروز حادثه و خطر جلوگیری شود.
  8. بررسی و مطالعۀ چاههای آب و فاضلاب و قنات
  9. بازرسی ساختمان های مجاور گود
  10. توجه داشته باشید که عملیات باید مجاور معابر و فضاهای عمومی با رعایت حداقل 150 سانتیمتر فاصله تا لبه گود و با نصب علائم هشدار دهنده صورت گیرد.

با ما همراه باشید با مقاله: صفر تا صد ساختمان سازی

ما را در اینستاگرام (siporex.ir) دنبال کنید.

1/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید