مقاوم سازی ساختمان
مقاوم سازی ساختمان چیست؟ در علم مهندسی عمران، مقاوم سازی به مفهوم بالا بردن مقاومت یک سازه در برابر نیروهای وارده است. در این محتوا به مقاوم سازی ساختمان می پردازیم که یکی از موضوعات مهم در صنعت ساخت و ساز محسوب می شود و مهندسان همواره به فکر بهترین متریال با بالاترین دوام هستند.
اهداف مقاوم سازی ساختمان چیست؟
هدف از مقاوم سازی ساختمان، اطمینان از ایمنی، دوام و عملکرد مناسب سازه در شرایط مختلف است. روشهای مقاوم سازی به منظور رفع نواقص سازه، مقاومت در برابر نیروهای خارجی را افزایش میدهند و با به حداقل رساندن خطرات و افزایش عمر ساختمان می شود.
مراحل انجام مقاوم سازی ساختمان
- ارزیابی و بررسی سازه
- تعیین استراتژی مقاوم سازی
- طراحی و اجرای سیستم مقاوم سازی
- مستندسازی و ارزیابی دوره ای
به همین منظور در ادامه به معرفی 10 نکته مهم برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله می پردازیم.
10 نکته مهم برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله
یکی از حوادث خطرناک طبیعی زلزله میباشد که در صورت وقوع، خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی بسیار زیادی را بر جای می گذارد. در این میان مقاوم بودن ساختمان ها، نقش بسیار موثری در میزان خسارت های ناشی از زمین لرزه دارد. می توان گفت که یکی از دغدغه های اصلی سازندگان، مقاوم سازی سازه ها در مقابل لرزش زمین است. منظور از مقاوم سازی کردن سازه ها، بهره گیری از مصالح ساختمانی مقاوم و باکیفیت برای بهتر شدن مقاومت آن ها در مقابل زمین لرزه می باشد. ما در مقالات قبل برای شما بیان کردیم که بلوک AAC چیست؟ و مزایا و معایب بلوک سبک AAC را برای شما بیان کردیم و در ادامه به 10 نکته مهم برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله اشاره می کنیم.
1. دارا بودن ستون های بیشتر در سازه
سازه های مستحکم در برابر زلزله ستون های بیشتری دارند. به طور کلی وظیفه ستون ها در ساختمان سازی، استحکام و یکپارچگی آن می باشد.در هنگام زمینلرزه مناطق باز سازه خطرناک ترین مکان ها هستند. در اطراف سازه حداقل بایستی 3 ستون قرار گرفته باشد.
2. پی های مقاوم تر
از ویژگی های مهم یک سازه در برابر زلزله داشتن پی و فونداسیون مقاوم است. چرا که در این صورت سازه متصل به آن دچار تکان ها و لرزش شدیدی نخواهد شد.سازه ها با داشتن پی و فونداسیون مقاوم و استاندارد، می توانند نیرو های وارد شده از زمین زلزله را به خوبی تحمل کنند.استحکام و مقاومت فونداسیون و پی بایستی به حدی باشد تا بتواند وزن ساختمان را به خوبی تحمل کند.
3. انتخاب مصالح سبک
یکی از نکات مهم برای کاهش خسارات ناشی از زلزله سبک سازی ساختمان است که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته است.یکی از این روش ها، سبک سازی سقف است. روش دیگر برای ساختمان هایی است که از سنگ به عنوان مصالح ساختمانی استفاده می کنند.می توانند برای اجرای عملیات سنگ کاری در بدنه، نما و کف از چسب سنگ به جای ملات و دوغاب سیمانی استفاده کنند.در این صورت علاوه بر سبک سازی، اتصال قوی تری به وجود می آید و در هنگام وقوع زلزله احتمال ریزش سنگ و خسارات ناشی از آن نیز کاهش پیدا می کند.روش دیگر استفاده از بلوک سبک است. این بلوک ها به مقاومت بیشتر ساختمان ها کمک بسیاری می کنند.
پیشنهاد سیپورکس: اصول دیوار چینی
4. استحکام و مقاومت اجزای سازه در برابر زلزله
در زمان زلزله تجهیزات مکانیکی، الکتریکی و اجزای غیر سازهای بایستی در برابر تکان های ناشی از زلزله از مقاومت خوبی برخوردار باشند.همچنین عملکرد آن ها در هنگام وقوع زلزله نباید دچار مشکل شود و به کار خود ادامه دهند.
5. شکل پذیری عناصر سازه ای
در زمان وقوع زلزله المان های سازه بایستی از انعطاف پذیری خوبی برخوردار باشند تا با وارد شدن بار اضافه دچار آسیب و شکستگی نشوند.به همین دلیل توجه به سختی و استحکام عناصر سازه بسیار مهم و ضروری است.
6. منظم بودن سازه
در یک سازه منظم المان های باربر جانبی در اطراف سازه به صورت یکسان قرار می گیرند تا در زمان وقوع زلزله حرکت سازه از هر جهت و هر طبقه به یک اندازه باشد.در این صورت نیروهای ناشی از زمین لرزه به صورت یکنواخت در سازه پخش می شوند و از آسیب های احتمالی وارده به سازه کاسته میشود.
7. پیوستگی در اجزای سازه
در هنگام زلزله المان های زیادی در مقاوم سازی سازه نقش دارند. اگر تنها یک یا چند جز از سازه از مقاومت خوبی برخوردار باشند.در هنگام آسیب جدی نمی تواند از کل سازه محافظت کند و امکان دارد که کل سازه فرو ریزد.اما اگر المان های زیادی مقاوم سازی شوند، حتی در زمان آسیب جدی می توانند مانع از فرو ریختن سازه شوند.
8. سختی و دوام سازه در برابر زلزله
نیروهایی که زلزله به سازه وارد می کند، نیروهایی قائم و جانبی است.نیروهای که سازه را به صورت افقی حرکت می دهند ممکن است صدمات بسیار زیادی به سازه وارد کنند و باعث فرو ریختن آن شوند. به همین دلیل سازه باید مقاومت زیادی داشته باشد.
9. وجود مسیرهای پیوسته انتقال بار در برابر نیروی زلزله (یکپارچگی سازه)
قسمت های مختلف سازه بایستی به صورت پیوسته به یکدیگر متصل باشند تا بتوانند نیروی زلزله را در یک مسیر پیوسته به یکدیگر منتقل کنند.با وجود این پیوستگی، آسیب به سازه تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. در غیر این صورت هر جزء با تکان های شدید به صورت جداگانه حرکت کرده و در نهایت منجر به ریزش سازه می شود.
بیشتر بدانید: روش های سبک سازی ساختمان
10.استفاده از بلوک عایق برای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله
بلوک عایق بلوک سبکی است که نقش عایق را در ساختمان سازی ایفا می کند.این بلوک ها دارای خاصیت عایق حرارتی و برودتی هستند و امروزه در حفظ انرژی ساختمان ها نقش بسیار مهمی دارند.علاوه بر عایق حرارتی و برودتی،این بلوک ها، عایق صوتی نیز می باشند.
پیشنهاد سیپورکس: اهمیت عایق سازی
روش های مقاوم سازی ساختمان
- مقاوم سازی به روش ژاکت بتنی
- مقاوم سازی به روش کامپوزیت FRP
- مقاوم سازی به روش ژاکت فولادی
راهکارهای مقاوم سازی ساختمان
- وال پست
- میلگرد بستر
- بست اتصال بلوک
مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله با بلوک سبک هبلکس و سیپورکس
به طور معمول، آب با ماسه، سنگدانه های ریز، سیمان و سنگ معدنی ترکیب می شود و بلوک های سبک ساخته می شوند.بلوک سیپورکس براساس ترکیباتی که دارد در مدل های متفاوتی تولید و در بازار عرضه می شوند.وزن سبک این بلوک ها به دلیل تخلخل ( حباب های هوای کوچک) موجود در بافت آن ها است. در واقع ترکیب عنصر ها در بلوک به هر شکلی که باشد، وجود حباب های هوا در بافت آن ثابت خواهد بود.مهم ترین و اساسی ترین کاربرد و استفاده بلوک های سبک در مصالح ساختمانی بوده که در دیوار چینی، ساختن سقف، کف سازی سازه و ایجاد شیب بهره گیری می شوند.بلوک هبلکس نوعی از بلوک های سبک بوده که از ترکیب آهک، سیمان، پودر آلومینیوم و سیلیس ساخته می شود.امروزه این مدل از بلوک ها کاربرد و استفاده بسیاری در صنعت ساختمان سازی دارند.این بلوک ها به علت خصوصیت های ویژه ای که در برابر عایق بودن صدا، رطوبت، حرارت و نیز وزن پایین و صرفه جویی در بهره گیری از مصالح ساختمانی دارند، کاربردشان گسترش یافته است.
بیشتر بدانید: بررسی زلزله و بلوک هبلکس
همراه ما باشید با: عایق صوتی
ما را در اینستاگرام (siporex.ir) دنبال کنید.