چرا ایران در معرض زلزله است؟

چرا ایران در معرض زلزله است؟

به نظر شما دلایل اصلی زلزله در ایران چه می‌ تواند باشد؟ و چرا ایران در معرض زلزله است؟ برای پاسخ به این سوال با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید

چرا ایران در معرض زلزله است؟

ایران از لحاظ جفرافیایی به عنوان یکی از مناطق زلزله خیز شناخته شده که بیشترین قربانیان را داشته است. ایران چندین گسل فعال خطرناک دارد که این گسل ها بیشتر در نواحی مرز بین کوه‌ ها و دشت‌ های ایران قرار دارند. شهرهايی (مثل تهران، تبريز) است که بر روی گسل ها يا در مجاورت آن ها ساخته شده و در معرض خطر زلزله قرار دارند؛ زيرا که ايران از جمله کشورهايی است که گسل های فراوان دارد.
حرکت اين گسل ها باعث رها شدن انرژی ذخيره شده و بروز زلزله هاي مکرر می شود و تلفات جانی و خسارت های مالی فراوانی را در مناطق شهری به دنبال می آورد. بیش از ۸۰ درصد یا بیشتر شهرهای ایران در معرض خطر زلزله هستند و مسئولان مربوطه باید به فکر زلزله و راه های مقابله با آن باشند. در نواحی زاگرس، البرز، کپه داغ، ایران مرکزی، حاشیه‌ های کویر مرکزی ایران، آذربایجان، لوت و مکران مهم ترین گسل‌ های فعال ایران را می‌ توان مشاهده کرد. شهرهای پر جمعیتی مانند تهران، کرج، تبریز و مشهد همواره باید مورد توجه قرار بگیرد و حتما ساختمان ها باید در این شهرها از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار باشد.
در تهران که پایتخت ایران است، گسل‌ های فراوانی وجود دارد که بزرگترین آن ها در شمال و جنوب تهران فعال است.

خطرناک‌ ترین گسل‌ های ایران

  • تبریز: شمال تبریز
  • زاگرس: کنار شهر مریوان
  • گسل بافران: جنوب شهر نایین
  • گسل کوه خضر: بخشی از شهر قم
  • گسل هیرمند: نزدیکی شهر زاهدان
  • گسل ساحلی بندرعباس: از شهر بندرعباس
  • البرز: مشا، ایوانکی، کهریزک، پیشوا، رباط کریم
  • گسل مکران: نزدیکی شهر های جاسک و چابهار
  • گسل غربی فروافتادگی دریاچه ارومیه: کنار شهر ارومیه
 ایران در معرض زلزله
ایران در معرض زلزله است

آیا امکان وقوع زلزله در فصل‌ های مشخصی از سال بیشتر است؟

به طور کلی فصل مشخصی برای زلزله وجود ندارد. زلزله‌ در تمامی اوقات سال می‌ تواند رخ دهد. با این حال طبق تحقیقاتی که محققان انجام دادند، در برخی نقاط دنیا مخصوصا مناطق کوهستانی، سنگینی برف و باران در فصل‌ های مشخصی باعث فشار در مناطق کوهستانی می شود. این فشار باعث می شود مناطق کوهستانی، نیم تا یک سانتی‌ متر به طرف پایین هل داده شوند. برای مثال در ایالت کالیفرنیا در آمریکا باران‌ های فصلی یا برف، زلزله‌ های کوچکی را در پی دارند. در فصل تابستان هنگام ذوب شدن برف و جاری شدن آن به سمت کوهپایه‌ ها، پوسته‌ زمین به حالت اولیه برمی گردد. این برگشت دوباره زمین به بالا، می‌ تواند باعث ایجاد زلزله در گسل‌ های فعال اطراف شود که زلزله‌ ناشی از آن معمولا بین دو تا دو و نیم درجه و بی‌ خطر است.

آیا زلزله در ایران را می توان پیش بینی کرد؟

همانطور که در مقالات قبلی به طور کامل ذکر کردیم، زلزله قابل پیش‌ بینی نیست. محققان زمین شناسی همواره سعی کرده‌ اند وقوع زلزله‌ را پیش بینی کنند، اما هیچگاه موفق به این کار نشدند. دانشمندان در بیشتر موارد می‌ دانند که گسل‌ ها و شکستگی‌ هایی که در پوسته زمین قرار دارند؟ در کجا هستند و چگونه حرکت می‌ کنند؟ بر اساس این اطلاعات می توان تا حد کمی پیش‌ بینی کرد که در یک منطقه امکان زلزله وجود دارد یا نه؟ اما زمان و مکان و شدت زلزله را نمی‌ توان پیش‌ بینی کرد. زلزله زمانی اتفاق میفتد که انرژی جمع‌ شده در نزدیک پوسته زمین نزدیک گسل‌ ها آزاد می‌ شود و به سطح زمین می‌ آید در آن زمان است که ما با جابجایی و لرزش آن را حس می‌ کنیم. باید توجه داشت زلزله به خودی خود موجب تلفات نمی‌شود بلکه این ساختمان‌ ها هستند که در اثر زلزله صدمه می‌ بینند و فرو می‌ ریزند و تلفات انسانی را به بار می‌ آورند. برای کاهش تلفات ناشی از زلزله در مناطق زلزله‌ خیز لازم است ساختمان‌ ها با معیارهای مقاوم در برابر زلزله ساخته شوند.

بهترین مصالح با مقاومت بالا در برابر زلزله کدامند؟ مقاوم سازی ساختمان و جلوگیری از آسیب زلزله

برای جلوگیری از خسارات هنگام وقوع زلزله، باید ساختمان ها مقاوم ساخته شوند. یکی از راه حل های مناسب برای مقاومت در برابر زلزله، استفاده از “ مصالح ساختمانی ضد زلزله ” است. برای این که ساختمانی با مقاومت بالا بسازید باید از کیفیت مصالح در برابر زلزله اطمینان حاصل کنید. استفاده از بلوک سبک سیپورکس یکی از بلوک های استاندارد است که مقاومت بالای آن در برابر زلزله اثبات شده است. بلوک سیپورکس یک بلوک عایق است و تحت عناوین مختلفی همچون: بلوک سبک، بلوک aac و بلوک اتوکلاو شناخته می شوند. با مشاهده ویدیوی زیر می توانید پی به این موضوع ببرید.

بلوک هبلکس سیپورکس
بهترین مصالح با مقاومت بالا در برابر زلزله کدامند؟

بتن مسلح

بتن مسلح یکی از مصالح اصلی است که در ساختمان‌های مقاوم در برابر زلزله استفاده می‌شود. این نوع بتن دارای تقویت‌های فولادی است که از مقاومت بالایی برخوردارند و در مقابل نیروهای زلزله مقاومت کنند. بتن مسلح باعث توزیع بهتر نیروها در ساختمان می‌شود و از ویرانی ساختمان در اثر زلزله جلوگیری می‌کند.

استفاده از بلوک سبک هبلکس (سپورکس)

استفاده از مواد نوآورانه مانند بلوک سبک سیپورکس (هبلکس) می‌تواند به افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله کمک کند. این بلوک‌ها از مواد با کیفیت ساخته شده‌اند که خواص عایق حرارتی و صوتی دارند و باعث کاهش بار مرده ساختمان می‌شوند. از طرفی، این مواد نوآورانه باعث کاهش هزینه‌ها و اجرای دقیق‌تر پروژه‌های ساختمانی می‌شوند.
برای اطلاع از مقاومت ساختمان در برابر زلزله، ابتدا باید ساختار ساختمان را به دقت بررسی کنیم. این امر نیازمند مشورت با مهندسین متخصص است تا بتوان بهترین راهکارها را برای افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله پیدا کرد. همچنین، مطالعه گزارش‌های فنی مربوط به مقاومت ساختمان در برابر زلزله می‌تواند به ما در این مسیر کمک کند.

بررسی ساختار ساختمان

برای اطلاعات دقیق‌تر در مورد مقاومت ساختمان در برابر زلزله، باید به ساختار ساختمان توجه ویژه‌ای داشت. این امر نیازمند مشاوره با مهندسین متخصص است تا بتوان بهترین راهکارها را برای افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله شناسایی کرد. همچنین، مطالعه دقیق گزارش‌های فنی مربوط به مواد و ساختار ساختمان می‌تواند به ما در افزایش اطلاعات و آگاهی در این زمینه کمک کند.

بلوک سبک سیپورکس در برابر زلزله

 

به همین منظور سیپورکس شما را به خواندن مقاله مرتبط زیر دعوت می کند. با خواندن این مقالات اطلاعات کافی را در این راستا کسب خواهید کرد.

همراه ما باشید با مقاله: مقاوم سازی ساختمان با روش های کاربردی

امتیاز شما باعث بهبود کیفیت محتوا میشود

دیدگاهتان را بنویسید