آشنایی با انواع پلاستر ساختمان

انواع پلاستر ساختمان

پلاستر

پلاسترها را می توان یکی از مهمترین لایه های موجود در ساختمان سازی دانست که برای اهداف مختلفی نظیر عایق کاری، زیبایی، تزیین، مقاومت بیشتر و موارد مشابه مورد استفاده قرار می‌گیرد. مجموع این مزایا در کنار هم دیگر باعث شده تا انواع مختلفی از پلاستر ساختمانی ایجاد شود. با این اوصاف اغلب مردم اشراف دقیقی بر روی انواع پلاستر ساختمان ندارند.

همین مورد باعث می‌شود تا در پروسه خرید خود گزینه های اشتباهی را انتخاب کرده و در نتیجه در دراز مدت متحمل هزینه ها و زیان های بیشتری شوند. ما در ادامه این مقاله قصد داریم تا مروری دقیق بر روی انواع پلاستر ساختمانی داشته باشیم. افزون بر این موارد ویژگی ها و مزایای هر کدام از آن ها را نیز خدمت شما عزیزان شرح می دهیم. بدون شک این موضوع می‌تواند فرآیند انتخاب و تصمیم گیری را برای شما عزیزان تسهیل نماید.

پلاستر چیست؟

متاسفانه اغلب افراد با شنیدن این نام دچار سردرگمی می شوند. در واقع آن ها ممکن است درک صحیحی از ماهیت پلاستر ها نداشته باشند. همین مورد باعث می‌شود تا سردرگمی های مختلفی دامن گیر آن ها شود. لذا بهتر است قبل از آشنایی با انواع پلاستر ساختمانی، ابتدا ماهیت آن ها را درک کنیم.

پلاستر چیست
پلاستر چیست؟

در حقیقت پلاستر دیوار ساختمانی به لایه های نازکی گفته می شود که بر روی بخش های داخلی یا خارجی دیوار سازه ها اعمال می شود. برای مثال لایه های گچی به عنوان پلاستر شناخته می‌شوند. آن ها عموماً جنبه زیبایی و تزئینی دارند. البته باید عنوان کنیم که هر کدام از آن ها مزایای دیگری هم دارند که موجب زیبایی، عایق سازی، مقاومت حرارتی و موارد مشابه می شود.همین مورد هم سبب شده تا نفوذ این دسته از تولیدات در بین کاربران بود به روز افزایش پیدا کند. در مقابل تولید کننده ها نیز مدل ها و طرح های بیشتری را از آن ها ارائه داده اند. همین افزایش تنوع باعث شده تا کاربران بتوانند انتخاب هایی بسیار بهینه تری در این زمینه داشته باشند.

 

اندود پلاستر سیپورکس

پلاستر یا اندود پلاستر در شرکت سازه سبک آرسام شامل 2 محصول زیر است:

  • پلاستر زبره سیپورکس

پلاستر سفید زبره سیپورکس به عنوان لایه نهایی و یا لایه میانی بر روی لایه آستری به کار برده می شود. حداکثر ضخامت این لایه 5 میلی متر می باشد در صورتی که سطح زیر کار شاقول بوده، این محصول کاری می تواند به صورت لایه نهایی بر روی بلوک های AAC و یا سایر مصالح اجرا گردد.

پلاستر سفید زبره سیپورکس
پلاستر سفید زبره
  • پلاستر نرمه سیپورکس

پلاستر نرمه سیپورکس یک اندود پایه سیمانی است که با اضافه کردن مواد پلیمری، خواص چسبندگی آن افزایش و کارایی آن بیشتر می شود. از نوع نرمه به صورت یک یا چند لایه نازک و ضخیم به عنوان پوشش دیوار و سقف کاربرد دارد که می توان تمام سوراخ ها، ترک ها و فرورفتگی های ساختمان را پر کرد. از ویژگی ها یا امتیازات ویژه این محصول مناسب بودن برای هر نوع آب و هوا و مقاومت بالا در برابر ترک ساختمان اشاره کرد.

پلاستر نرمه سیپورکس
پلاستر نرمه

انواع پلاستر ساختمان

همانگونه که اشاره کردیم، وجود مزایا و تقاضای بالا برای این محصول موجب شده تا انواع گوناگونی از آن ها تولید شود. هر یک از این مدل ها دارای ویژگی های مختص به خود می‌باشند که می‌تواند آن ها را برای طیف خاصی از امور مناسب نمایند. ما در ادامه هر کدام از آن ها را برای شما عزیزان شرح داده و مروری هم بر روی مزیت های هرکدام داشته ایم که این موضوع به شما کمک می کند تا بتوانید انتخاب های بهتری داشته باشید.

پلاستر ساختمان

پلاستر گچی

پلاستر گچی را می‌توان به عنوان رایج ترین و البته محبوب ترین نوع پلاستر در صنعت ساختمان سازی کشور دانست. در واقع این ماده عموماً جنبه تزیینی داشته و می تواند جلوه ای زیبا و سفید به داخل خانه ها بدهد. البته باید این موضوع را بدانید که شکنندگی آن موجب شده تا غالبا در بخش داخلی خانه ها مورد استفاده قرار گیرد.

از طرفی دیگر به دلیل جاذب لک بودن این متریال، در هر فضایی مورد استفاده قرار نمی گیرد، چرا که غالب نوع گچی به رنگ سفید بوده و در معرض آلودگی، به سرعت کثیف می شود. البته این روزها این نوع محصول را در رنگ ها و طرح های دیگری هم تولید می کنند اما غالباً رنگ سفید در فضای داخلی مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد پلاستر گچی
پلاستر گچی ساختمان

مزایای پلاستر گچی

پلاستر  گچی ویژگی ها و مزیت های منحصر به فردی دارد که باعث شده تا نفوذ بیشتری را در بین اغلب معماران به دست بیاورد. در حقیقت باید عنوان کنیم که این دسته از این محصول به دلیل شکل ظاهری و یک دست خود، عموما برای افزایش زیبایی مورد استفاده قرار می گیرند. افزون بر این موارد، نوع گچی این محصول می‌تواند تا حدود زیادی مانع از انتقال صوت و حرارت شود.

همین مورد باعث شده تا معماران از آن برای افزایش میزان عایق صوتی و دمایی سازه ها استفاده نمایند. مورد دیگری که نوع گچی را محبوب کرده، رنگ سفید آن ها می باشد. در واقع رنگ سفید طبع خنکی دارد و تا حدودی باعث تعدیل دمایی داخلی خانه ها می شود. همین مورد نفوذ این دسته از این محصول را در نقاط شرجی و ساحلی افزایش داده است.

پلاستر آهکی

پلاستر آهکی را می توان یکی دیگر از انواع لایه های اضافی دانست که بر روی دیوار خانه ها اعمال می شود. پلاستر آهکی تا حدودی مشابه نوع گچی می باشد. با این تفاوت که مقاومت نسبتاً بیشتری دارد. از طرفی دیگر سطح و پوشش ارائه شده توسط آن نسبت به مدل های گچی به مراتب بهتر می باشد.

این دسته از پلاستر ها در واقع از ترکیب آهک با آب و برخی ترکیباتی اضافه دیگر به دست می‌آید. غالباً این پلاستر هم به صورت لایه ای بسیار نازک بر روی دیوارهای خانه ها قرار می گیرد. البته نوع ماهیت و مقاومت آن ها در برابر آلودگی باعث شده تا برای محیط های کاری هم مناسب باشد. به عبارت ساده‌تر می‌توان گفت که پلاستر آهکی را می توان هم برای فضای سازه های مسکونی و هم صنعتی مورد استفاده قرار داد.

مزایای پلاستر آهکی

پلاستر های آهکی مزیت های مختص به خود را دارند که موجب شده تا در بین خریداران نفوذ بیشتری کسب کنند. این دسته از پلاستر ها غالبا پوشش بهتری را ارائه می دهند. از طرفی دیگر می توانند مانع از انتقال حرارت و صوت بشوند. افزون بر این موارد جنبه زیبایی این دسته از نسبت به مدل های گچی بیشتر می باشد. همچنین اجرای آن ها نیز می‌تواند تا حدودی ساده تر باشد. مجموع این موارد در کنار هم دیگر نفوذ این دسته را هم افزایش داده است.

پلاستر ساختمانی
خرید انواع پلاستر ساختمان

پلاستر سیمانی

پلاستر سیمانی یا پلاستر سیمان سفید به عنوان دسته ای دیگر از انواع پلاستر های ساختمانی شناخته می شود که در بین ایرانیان محبوبیت بسیار زیادی دارد. در واقع اغلب بناهای ایرانی، از سیمان به عنوان پلاستر در بخشی از نمای خانه خود استفاده کرده اند. این موضوع می‌تواند در زیر لایه های دیگر یا به عنوان پلاستر اصلی مورد استفاده قرار گیرد. دلیل این موضوع را می توان قیمت مناسب، اجرای ساده و مزایای بی نظیر دیگر دانست.

در حقیقت سیمان به عنوان جزئی جدایی ناپذیر از صنعت ساختمان سازی کشور ما شناخته می شود که به دلیل ماهیت منحصر به فرد خود می تواند طیف زیادی از مزایا را به دنبال داشته و ویژگی‌های بی‌نظیری را هم ارائه دهد. البته باید این موضوع را خاطرنشان کنیم که سیمان جنبه زیبایی زیادی ندارد. به همین جهت است که برای بخش های خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد.

پیشنهاد سیپورکس: همراه ما باشید با خواندن مقاله بلوک سیمانی

مزایای پلاستر سیمانی

مزایای پلاستر سیمانی
بررسی مزایای پلاستر سیمانی

برای برخی افراد سوال است که جایگزین پلاستر سیمان چیست؟ این نوع محصول دارای مزیت‌هایی قابل توجهی هستند که آن ها را برای انجام وظایفشان مناسب کرده است. در واقع این دسته از متریال ها در برابر نفوذ رطوبت، صوت و حرارت عایق هستند. همین مورد هم سبب شده تا استفاده از آن ها برای محیط های خارجی ساختمان بسیار ایده آل باشد؛ چرا که به سازگاری و البته بهینه تر بودن فضای داخل ساختمان ها کمک می کند.

افزون بر این موارد قیمت سیمان در مقایسه با مصالح هم رده بسیار پایین بوده و استفاده از آن هم بسیار ساده می باشد. به گونه ای که نیروی کار زیادی برای آن وجود داشته و افراد می توانند ساده ترین و البته سریع ترین حالت ممکن از آن استفاده نمایند. ترکیب کلی این عوامل باعث شده تا پلاستر سیمانی در مقایسه با سایر موارد نفوذ بیشتری در بین ایرانیان داشته باشد.

تفاوت پلاستر و گچ‌کاری

پلاستر معمولاً از ترکیب سیمان، ماسه، آهک و آب به همراه افزودنی‌های مختلف تشکیل می‌شود. این ترکیب به‌صورت لایه‌های متعدد و معمولاً باضخامت بیشتر روی سطح اعمال می‌گردد. بافت نهایی پلاستر که معمولاً زبرتر و مقاوم‌تر از گچ‌کاری است، مدت‌زمان بیشتری برای خشک‌شدن لازم دارد. این امر به دلیل وجود سیمان و آهک در ترکیب آن است که سبب افزایش مقاومت آن در برابر رطوبت و ضربه می‌شود.

بیشتر اوقات، پلاستر را برای پوشاندن سطوح بیرونی ساختمان، دیوارهای زیرزمینی و مناطق با رطوبت زیاد به کار می‌گیرند. در کنار این کاربرد، پلاستر به‌عنوان لایه‌ای زیرین جهت رنگ‌کردن یا نصب کاشی و سرامیک نیز استفاده می‌شود. در مقابل، برای انجام گچ‌کاری، پودر گچ با آب ترکیب شده و ملاتی ایجاد می‌شود.

این ملاط به‌صورت یک یا چندلایه نازک بر روی سطح اعمال می‌گردد. ویژگی بارز گچ‌کاری، ایجاد بافتی بسیار نرم و یکنواخت در پایان کار است که آن را برای تکمیل سطوح داخلی ساختمان بسیار مناسب می‌سازد. گچ مقاومت کمتری در برابر رطوبت دارد و در محیط‌های مرطوب ممکن است دچار آسیب شود. از گچ‌کاری بیشتر برای سطوح داخلی ساختمان، سقف‌ها و ایجاد طرح‌های تزیینی استفاده می‌شود.

گچ به دلیل رنگ سفید و بافت صاف، زمینه مناسبی برای رنگ‌آمیزی و کاغذدیواری فراهم می‌کند. انتخاب بین پلاستر و گچ‌کاری بستگی به نوع سطح، شرایط محیطی و نیازهای نهایی پروژه دارد. استفاده صحیح از هر یک از این روش‌ها می‌تواند به افزایش دوام و زیبایی ساختمان کمک کند.

افزایش طول عمر پلاستر

یکی از جنبه‌های مهم در ساخت‌وساز، توجه به دوام و ماندگاری مصالح به‌کاررفته است. پلاستر دیوار نیز از این قاعده مستثنی نیست و طول عمر آن می‌تواند تأثیر مستقیمی بر کیفیت کلی ساختمان داشته باشد.

آماده‌سازی مناسب سطح

یکی از مراحل مهم پیش از پلاسترکاری، اطمینان از تمیزی، خشکی و عاری بودن سطح دیوار از هرگونه گردوغبار، چربی یا رنگ قدیمی است. درصورتی‌که چسبندگی لازم بین پلاستر و دیوار وجود نداشته باشد، استفاده از یک پرایمر مناسب می‌تواند راهکار مؤثری باشد. این اقدام از جداشدن زودهنگام پلاستر ممانعت به عمل‌آورده و در نهایت به افزایش طول عمر آن منجر خواهد شد.

استفاده از مواد باکیفیت

انتخاب پلاستر باکیفیت و مرغوب، تأثیر بسزایی در طول عمر آن دارد. از خرید پلاستر ارزان‌قیمت و بی‌کیفیت خودداری کنید، زیرا این نوع پلاسترها معمولاً مقاومت کمتری دارند و زودتر دچار ترک‌خوردگی و فرسودگی می‌شوند. همچنین، به تاریخ انقضای مواد توجه کنید.

اجرای صحیح پلاسترکاری

اجرای پلاستر بر روی دیوار باید بادقت و به‌صورت یکدست و باضخامت استاندارد صورت پذیرد. توجه داشته باشید که ایجاد لایه‌هایی باضخامت نامناسب، چه خیلی کم و چه خیلی زیاد، می‌تواند در نهایت منجر به مشکلاتی نظیر ترک‌خوردگی و ورقه‌ورقه شدن پلاستر شود.

محافظت از پلاستر در برابر رطوبت

تخریب و فرسودگی پلاستر اغلب ناشی از نفوذ رطوبت و آب است؛ لذا، پیشگیری از ورود آب به داخل دیوار و لایه پلاستر از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر در لوله‌ها یا سقف ساختمان شاهد نشتی بودید، بدون تأخیر آن را تعمیر نمایید. افزون بر این، در مکان‌هایی که رطوبت هوا بالا است، مانند حمام و آشپزخانه، اطمینان حاصل کنید که تهویه به‌خوبی انجام می‌گیرد.

معایب اجرای پلاستر

اگرچه پلاستر در ساختمان‌سازی فوایدی را به همراه دارد، اما نباید از معایب آن نیز غافل شد. مهم‌ترین ایراد پلاستر، حساسیت آن به رطوبت است؛ به‌طوری‌که در فضاهای مرطوب به‌تدریج ضعیف و پوسیده شده و امکان رشد کپک نیز فراهم می‌شود. از طرفی، استحکام آن در برابر ضربه و فشار کافی نبوده و احتمال شکستگی و آسیب‌دیدن در اثر برخورد اجسام وجود دارد.

پلاسترکاری، فرایندی است که نیازمند دقت و زمان زیادی بوده و عموماً به‌صورت چندلایه اجرا می‌گردد، ازاین‌رو یک مرحله زمان‌بر در ساخت‌وساز به شمار می‌رود. پس از اتمام این مرحله، پلاستر برای کسب استحکام و دوام نیازمند گذراندن دوره خشک‌شدن است که می‌تواند سرعت کلی پروژه را کاهش دهد.

در کنار این موارد، احتمال ایجاد ترک در سطح پلاستر به علت عواملی همچون نشست سازه یا تغییرات دمایی محیط نیز وجود دارد که می‌تواند از لحاظ زیبایی ظاهری مطلوب نباشد. یکی از چالش‌های استفاده از پلاستر، دشواری در ترمیم قسمت‌های آسیب‌دیده آن است، به‌طوری‌که معمولاً جای تعمیرات به طور واضح مشخص می‌ماند و به‌خوبی محو نمی‌شود.

علاوه بر این، پلاستر در قیاس با برخی مصالح دیگر نظیر کناف، از نظر تنوع در طراحی و ساخت اشکال مختلف، با محدودیت‌هایی روبرو است. در زمان اجرای عملیات پلاسترکاری، حجم قابل‌توجهی از گردوغبار تولید می‌گردد که این موضوع می‌تواند برای سلامتی کارگران و همچنین محیط‌زیست مضر باشد. در انتها، برای اجرای یک پلاستر بی‌عیب‌ونقص و باکیفیت بالا، لازم است از افراد متخصص و کارآزموده استفاده شود که این امر احتمالاً منجر به افزایش هزینه نهایی کار خواهد شد.

 

انواع پلاستر ساختمانی و تفاوت با گچ کاری
انواع پلاستر ساختمانی و تفاوت با گچ کاری

 

آموزش پلاستر سیمان دستی

یکی از موارد مهمی که در پلاستر سیمان سفید به صورت دستی، برای افراد دارای اهمیت است، طریقه انجام آن است. برای آموزش پلاستر سیمان دستی ابتدا باید سطح زیرکار صاف باشد. بنابراین اگر ناهمواری وجود داشت، باید آن را صاف نمایید. سپس مراحل کروم‌بندی یا کروم‌کشی آغاز می شود و بعد از آن با تهیه ملات سیمانی یا پلاستر سیمان، به آسترکشی و لیسه کشی  ختم می شود.

کاربرد پلاستر آماده ضد آب
پلاستر آماده ضد آب

پلاستر آماده ضد آب

پلاستر آماده ضد آب یکی دیگر از انواع  مورد استفاده در کشور می باشد. البته باید عنوان کرد که این دسته عموما نفوذ کمتری در مقایسه با موارد دیگر دارند چراکه در مقایسه با آن ها عمر کمتری داشته و البته قیمت آن ها نیز بیشتر می باشد. این دسته از متریال ها عموما ترکیبات شیمیایی هستند که می‌توانند مانع از انتقال آب در شرایطی دمایی و فشاری مختلف شوند.

به عبارت ساده تر این نوع می تواند در فشار های مثبت و منفی مانع از انتقال آب شود. به همین جهت است که غالبا نوع آماده ضد آب را برای عایق کاری استخر ها، دیوار های زیرزمینی، حوضچه‌ها، ذخایر نفت و بنزین، پشت بام ها و موارد دیگر استفاده می کنند.

بیشتر بدانید: بلوک سبک

مزایای پلاستر آماده ضد آب

نوع آماده ضدآب هم مانند سایر محصولات هم رده خود دارای مزیت های بی نظیری هستند که آن ها را برای انجام وظایفشان مناسب کرده است. شاخص ترین و مهم ترین مزیت این دسته  ضد آب بودن آن ها می باشد. از طرفی دیگر این پلاستر ها در برابر فشارهای مثبت و منفی، تابش نور آفتاب، خوردگی های مختلف و موارد مشابه دوام بالایی دارند.
افزون بر این موارد پلاستر ضد آب خاصیت خود ترمیم شوندگی هم دارد و می تواند عمر بالایی را از خود نشان دهد. همین مورد هم  باعث شده تا این دسته از پلاستر ها به عنوان ترکیبی مناسب برای عایق بندی سازه ها در محیط های مرطوب شناخته شود.

سخن آخر
پلاستر ها را می‌توان یکی از مهمترین متریال هایی دانست که در صنعت ساختمان سازی ایران محبوبیت زیادی دارد. در واقع منظور از پلاستر، لایه های نازکی است که بر روی دیوارها و بخش های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. این لایه می تواند مزیت های مختلفی همچون عایق بندی، افزایش زیبایی، تزیین، مقاومت حرارتی و …به همراه داشته باشد. مجموع این موارد در کنار هم دیگر باعث شده تا انواع مختلفی از پلاستر ساختمانی ایجاد شود.
ما در این مقاله محبوب ترین ها را برای شما عزیزان شرح دادیم. چنانچه به دنبال خرید پلاستر سیمان سفید و کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با آن ها هستید می توانید با کارشناسان ما در شرکت سازه سبک آرسام تماس حاصل فرمایید.

برای اطلاع از آخرین اخبار و مصالح ساختمانی ما را در اینستاگرام (siporex.ir) دنبال کنید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید