تیرچه بلوک

تیرچه بلوک

تیرچه بلوک

تیرچه بلوک یکی از المان های سازه ساختمانی است که به منظور ایجاد استحکام در یک ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد که یکی از رایج ترین و متداول ترین حالت اجرای سقف در ساختمان به شمار می آید. در واقع این سازه ها برای طبقات ساختمان نقش یک سقف و کف مطمئن را اجرا می نماید.با استفاده از این نوع تیرچه به صورت همزمان می توان چند سقف را اجرا کرد. از این نوع تیرچه ها به دلیل مزایا و قابلیت های بسیار در صنعت ساخت و ساز به طور چشمگیری استفاده می شود و بیشترین کاربرد را در سازه های بتنی، فلزی و آجری دارند.

تیرچه بلوک چیست

تیرچه بلوک چیست ؟ نوعی سقف از ترکیب کرومیت، تیرچه بتنی، دال بتنی و تام تشکیل شده و یک روش کارامد جهت پوشش سقف ساختمان به شمار می آید. وظیفه اصلی تیرچه بلوک چیست ؟ این تیرچه ها توانایی تحمل بارهای وارده بر کف ساختمان را دارند.در واقع می توان گفت این نوع سقف شامل تعدادی تیر موازی شکل است و به عنوان بهترین جایگزین شیوه تیرآهن طاق ضربی محسوب می شود. بد نیست بدانید روش تیرآهن طاق ضربی عملکرد بسیار ضعیفی در برابر زلزله دارد.

تیرچه بلوک سقف

سقف تیرچه بلوک ترکیبی از بلوک ها و تیرچه ها می باشد و معمولاً در انواع سازه ها به ویژه ساختمان‌ های مسکونی، اداری و صنعتی که نیاز به مقاومت و استقامت دارند، به کار می‌رود. در تیرچه بلوک سقف به منظور آسان کردن اجرای سقف، در فاصله بین تیرچه ها از بلوک سیمانی استفاده می شود و تیرچه ها به نوعی نقش تیر فرعی را به عهده دارند.

تیرچه بلوک چیست
تیرچه بلوک چیست ؟

انواع سقف تیرچه بلوک

از انواع سقف تیرچه بلوک می توان به تیرچه فلزی (کرومیت)، تیرچه بتنی با پاشنه سفالی و تیرچه بتنی با پاشنه بتنی اشاره کرد و از اجزای مختلفی همچون تیرچه، آرماتورهای کششی، آرماتورهای عرضی، آرماتورهای بالایی، آرماتورهای پاشنه، آرماتورهای تقویتی، آرماتورهای کمکی اتصال، بلوک، میلگردهای حرارتی، افت و میلگرد منفی، بتن پوششی (درجا) و کلاف میانی تشکیل می ‌شود.

آشنایی با تیرچه بلوک
مزایای تیرچه بلوک چیست

مزایای سقف تیرچه بلوک

استفاده از سقف تیرچه بلوک مزیت های بسیاری را به دنبال دارد.

  • متخصصان با در نظر گرفتن میزان بارگذاری سقف از آرماتور و فولاد استفاده می کنند و باعث کاهش مصرف آرماتور و فولاد می شود.
  • از آنجا که در ساختار این نوع سقف از بلوک به جای بتن استفاده می شود، بنابراین شاهد کاهش مصرف بتن خواهیم بود.
  • مقاومت بسیار بالا در برابر نیرو‌های افقی وارد شده بر سقف
  • این روش باعث کاهش ۵۰ درصدی مصرف آهن شده  است.
  • کاهش قالب زیرین سقف در مقایسه با دال بتنی
  • جلوگیری از لرزش سقف
  • عایق صوتی و حرارتی
  • سرعت بالا در اجرا
  • کاهش نیروی کار انسانی
  • کاهش مصالح کمتر و وزن کلی سقف (کاهش بار مرده)
  • توزیع بهتر بار در سقف
  • از نظر اقتصادی مناسب و به صرفه
  • کاهش هزینه‌‌ های نصب و اجرا

بخوانید: انواع سقف ساختمان

مزایای سقف تیرچه بلوک
سقف تیرچه بلوک

ابعاد تیرچه بلوک

ابعاد تیرچه بلوک به نوع سازه و نیازهای پروژه بستگی دارد، اما ابعاد رایج برای تیرچه‌ ها و بلوک‌ها به شرح زیر است:

ابعاد تیرچه

ابعاد تیرچه بلوک قابل تنظیم هستند و بسته به نوع سازه، بارهای مورد انتظار و استانداردهای لازم ممکن است، تغییر کنند. ارتفاع تیرچه ها معمولاً بین 15 تا 25 سانتی متر، عرض تیرچه اغلب بین 10 تا 15 سانتی متر و طول تیرچه بسته به نیاز پروژه متغیر است اما معمولاً می‌تواند بین 2 تا 6 متر باشد. ابعاد بلوک ها نیز مطابق با سایز بلوک های سیمانی و سبک هستند.
تیرچه بلوک چیست
تیرچه بلوک چیست

اجرای سقف تیرچه بلوک در ساختمان بنایی

برای این که بتوانید سقف تیرچه بلوک را به بهترین شکل اجرا نمایید لازم یکسری نکات و اصول را با دقت رعایت کنید. قبل از بتن ریزی باید قالب ها را با دقت تمیز نمایید و هیچ گونه ضایعاتی در آن ها وجود نداشته باشد.همچنین بتن پاشنه را باید به صورت یکنواخت و با حداقل ضخامت ۱۰ سانتی متر در نظر بگیرید. در واقع رعایت این نکته باعث می شود تا بتن پاشنه تکیه گاه مناسبی برای بلوک ها فراهم نماید.در صورت استفاده از تیرچه ها در هوای آزاد لازم است سطح زیرین را با ترکیب سیمان و ماسه به ضخامت ۱۵ میلی متر پر نمایید.همچنین برای پارکینگ های طبقاتی لازم است از تیرچه بلوک به صورت دوبل استفاده کرد. به منظور استفاده از تیرچه بلوک در ساختمان های آجری لازم است با دقت باربر شناژ افقی را بر روی دیوار اجرا کنید.
استفاده ازمیلگرد تقویتی یکی از نیازهای ضروری در صورت استفاده از تیرچه بلوک آماده به شمار می آید. همچنین یکی از مراحل مهم جهت اجرای این نوع سقف بتن ریزی است که باید بدون وقفه زمانی و به صورت یکدست و یکنواخت انجام شود. دو تیرچه متوالی نیز نباید در فاصله بیش از ۷۰ سانتی متر از یکدیگر قرار داده شوند. همچنین بتن پوششی بخش بالایی تیر لازم است ۵ سانتی متر کمتر از محور تیرچه ها باشد. از دیگر نکات مهم برای اجرای این نوع سقف این است که عرض تیرچه نباید کمتر از ۱۰ سانتی متر باشد.کمترین فاصله استاندارد بین بلوک ها در دو سمت یک تیرچه  معادل ۶٫۵ سانتی متر است.همچنین برای تیرهایی با تکیه گاه ساده قطر سقف باید از یک بیستم دهانه کمتر باشد.

سقف تیرچه بلوک در اسکلت فلزی

بهتر است بدانید سقف تیرچه بلوک در هر ساختمانی دارای یک روش اجرا است. تیرهایی به شکل لانه زنبور بهترین گزینه جهت استفاده در ساختمان هایی با اسکلت فلزی هستند. در این حالت بتن از منافذ تیرهای لانه زنبوری شکل گذشته و به یکدیگر متصل می شوند. همچنین آرماتورهای حرارتی و منفی باید به صورت مستقیم از این منافذ با دقت عبور داده شوند. به منظور عملکرد صحیح سقف تیرچه بلوک در اسکلت فلزی لازم است میلگردهای کششی به پل‌ های فلزی جوش داده شوند. همچنین در موقع بتن ریزی لازم است به یکسری نکات و اصول توجه و دقت داشته باشید.

برای مثال ضخامت بتن در این حالت نباید کمتر از 5 سانتی‌ متر باشد. از دیگر نکات مهم برای اجرای این نوع سقف در ساختمان اسکلت فلزی استفاده از میلگردهای اتصال و ممان منفی در دو طرف تیرچه ‌ها است. همچنین عرض کلاف‌ های عرضی و کف بتنی تیرچه‌ ها نباید از 10 سانتی‌ متر کمتر باشد. از طرفی به منظور جلوگیری از بالارفتن وزن سقف باید از بلوک‌ هایی که ته آنها بسته هست برای اجرای این نوع سقف استفاده کنید. از دیگر نکات مهم برای اجرای این نوع سقف قرار دادن مقداری از آهن ‌های تیرچه بر روی بال تیرآهن است. با رعایت این نکات به راحتی می توان این نوع سقف را در ساختمان هایی با اسکلت فلزی اجرا کرد.

مطلب مفید: انواع بار وارده بر ساختمان

تیرچه بلوک
مزایای سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک در اسکلت بتنی و آجری

از دیگر کاربردهای سقف تیرچه بلوک استفاده از آن در ساختمان های بتنی است. استفاده از این نوع سقف در این نوع ساختمان ها نیازمند رعایت یکسری نکات و اصول خاص می باشد. در مواردی که ارتفاع سقف کمتر از ارتفاع پله باشد می توان با پرکردن بتن با زاویه 45 درجه این اختلاف ارتفاع به خوبی از بین برد.برای این کار باید از بتن های سبک استفاده کنید. با اینکه این کار را می توانید در هر دمایی انجام دهید، اما بهترین دما برای انجام مرحله بتن‌ریزی دمایی بین 5 تا 35 درجه سانتی گراد است.

بهتر است بدانید بتن ریزی را نمی توان در زمان بارش باران و یا بر روی سطوح برف دار و یخ زده انجام داد؛ چرا که بتن از مقاومت کمتری در دماهای پایین برخوردار می باشد. در صورتی که مجبور به انجام مرحله بتن ریزی در این شرایط دمایی هستید باید آنرا مطابق با یکسری تمهیدات انجام دهید.

همچنین از سقف تیرچه بلوک در ساختمان های آجری نیز به طور چشمگیری استفاده می شود. برای قرار دادن تیرچه ها در این نوع ساختمان لازم است در ابتدا بر روی دیوار شناژی را با دقت ایجاد نمایید. طول این شناژ باید برابر 35 تا 40 سانتی‌ متر باشد. همچنین برای محکم نمودن این نوع سقف باید از تعدادی آرماتور یا میلگرد نیز استفاده کنید.

حتما بخوانید: نقش بلوک سیمانی در سقف تیرچه بلوک و بتن ریزی سقف تیرچه بلوک

نحوه اجرای خیز منفی سقف تیرچه بلوک

بهتر است بدانید نقش اصلی و مهم سقف های تیرچه بلوک انتقال نیروهای جانبی و افقی به دیگر اعضا به ‌کاربرده شده در ساختمان است. با استفاده از این نوع مصالح به راحتی می توان بار وارده به سقف را کاهش داد. در زمان اجرای سقف تیرچه بلوک لازم است یک خیز مناسب به سمت بالا به تیرچه ها داده شود.این کار باعث حذف شدن خیز منفی بعد از اجرا و يكپارچه شدن سقف می شود. بهتر است بدانید میزان و مقدار خیز براساس تجربه و در كارگاه محاسبه می شود، اما در حالت کلی مهندسان و کارشناسان به ازای هر متر طول دهانه معمولا ۲ ميلی متر خیز منفی را در نظر می گیرند.

خیز منفی به دلایل متعددی به وجود می آید. همچنین بعد از ریختن بتن بر روی سقف تراز سقف به دلایلی همچون وزن ناشی از بتن، نشست تکیه گاه شمع ‌ها، تغییرشکل شمع زیر سقف و جمع شدگی بتن از تراز موجود نقشه پایین تر می شود. به منظور افزایش کارایی و عملکرد سقف تیرچه بلوک لازم است با خیز منفی این مشکل را بر طرف ساخت.

امتیاز شما باعث بهبود کیفیت محتوا میشود
دیدگاهتان را بنویسید