ماشین‌ آلات ساختمان‌ سازی

لودر

ماشین های ساختمان سازی

در صنعت ساخت و ساز و پروژه های عمرانی وجود ماشین آلات ساختمان سازی لازم است؛ چرا که باعث بهبود فرآیند و تسریع عملیات می گردد. ما در این مقاله به اهمیت و شناخت انواع ماشین‌ آلات ساختمان‌ سازی می پردازیم تا شما را با این ماشین آلات آشنا کنیم. همانطور که وجود منابع انسانی و انواع مصالح ساختمانی در ساخت یک سازه مهم و ضروری است، ماشین آلات هم دارای اهمیت زیادی است. توجه داشته باشید که وجود ماشین های لازم ساختمانی در یک پروژه باعث افزایش هزینه های آن می گردد. این پروژه ها می توانند شامل پروژه های ساختمان سازی، راهسازی و سدسازی باشند.
در هر پروژه درصد خاص و قابل توجهی را به خود اختصاص می دهد. مثلا در پروژه های ساختمان سازی ۱۰ تا ۳۰ درصد مربوط به این ماشین آلات است.البته در راستای اهمیت ماشین آلات عمرانی و ساختمانی باید توجه کرد که گاهی اوقات و در بعضی پروژه ها با توقف یک ماشین کل کار متوقف می شود. پرکاربردترین ماشین های ساختمان سازی شامل جرثقیل، کامیون، لیفتراک، لودر، غلتک، تراکتور و بلدوزر میباشد، که در ادامه به بررسی کامل آن ها میپردازیم.

ماشین‌ آلات ساختمانی

در زمان قدیم ماشین الات ساختمانی مانند امروزه انقدر پیشرفته و تخصصی نبود. حتی تنوعی هم نداشت که بتوان آن را برای هر پروژه تقسیم بندی کرد.در آن زمان اولین و تنها ماشین برای کمک به عملیات ساخت و ساز، فرغون بود.البته نمی توان به آن ماشین تخصصی برای این صنعت گفت ولی در هر فرآیند ساخت و سازی یک یا چند نمونه از آن وجود دارد. ماشین ساختمانی برای انجام فعالیت‌ های مختلف در پروژه‌های ساخت و ساز و عمرانی به منظور افزایش کارایی، کاهش زمان و هزینه، و انجام کارهای سنگین و دشوار مورد استفاده قرار می‌گیرند. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا به طور کامل با انواع ماشین آلات ساختمانی آشنا شوید و تفاوت و کاربرد هر یک را مطلع شوید.

لیست ماشین آلات ساختمانی

کاربرد بولدوزر در ساختمان سازی
ماشین آلات ساختمانی: بولدوزر در ساخت و ساز
  1. بیل مکانیکی (Excavator)
  2. لودر (Loader)
  3. گریدر (Grader)
  4. بولدوزر (Bulldozer)
  5. دستگاه آسفالت‌ریزی (Asphalt Paver)
  6. دستگاه بتن‌ریزی (Concrete Mixer)
  7. جرثقیل (Crane)
  8. کمپکتور (Compactor)
  9. پمپ بتن (Concrete Pump)
  10. دستگاه حفاری (Drilling Machine)
  11. دستگاه برش بتن (Concrete Cutter)
  12. دستگاه شاتکریت (Shotcrete Machine)
  13. دستگاه ویبراتور بتن (Concrete Vibrator)
  14. دستگاه حمل و نقل مصالح (Dump Truck)
  15. دستگاه نوار نقاله (Conveyor Belt)
  16. دستگاه ملات‌ریزی (Mortar Mixer)
  17. دستگاه سوسماری (Skid Steer Loader)
  18. دستگاه فشرده‌سازی خاک (Soil Compactor)
  19. دستگاه بتن‌ پاش (Concrete Sprayer)
  20. دستگاه لوله‌گذاری (Trencher)

انواع ماشین آلات ساختمانی به چند دسته تقسیم می شوند؟!

در حالت کلی ماشین الات ساختمانی بر اساس کاربرد به 4 دسته زیر تقسیم می‌ شوند:

  1. ماشین آلات عمومی مانند جرثقیل، تراکتور، لیفتراک و… هستند.
  2. ماشین‌ آلات خاکی شامل بیل مکانیکی، بولدوزر، دامپر و.. می شوند.
  3. ماشین آلات حفاری اعم از باکت‌ های حفار، شاول، اوگر و… می باشند.
  4. ماشین آلات بتن‌ سازی و بتن‌ ریزی مثل پمپ بتن، ویبراتور، تراک میکسر و… نمونه هایی از این دسته می باشند.

در ادامه خیلی کوتاه به برخی از ماشین آلات عمرانی اشاره می کنیم و پیشنهاد می کنیم ما را تا انتهای این متن همراهی کنید.

  • فرغون اولین ماشین ساده ساختمانی

نخستین و ساده ترین ماشین ساختمانی فرغون یا فرقون بوده است که زمانی به وجود آمد که چرخ اختراع شده بود.پیشرفت علم و تکنولوژی روی این وسیله هم تاثیر گذاشته و امروزه نوع دیجیتالی آن طراحی و ساخته شده است.

جرثقیل
جرثقیل پرکاربردترین ماشین آلات ساختمان سازی
  • جرثقیل

جرثقیل که از آن برای بارگیری و تخلیه یا برای حرکت لوازم ساختمان و مصالح استفاده می شود که برحسب نوع کار، انواع مختلفی دارد.جرثقیل ها در 3 نوع ثابت، متحرک و سقفی وجود دارند.جرثقیل های ماشینی، جرثقیل سقفی، جرثقیل دروازه ای، جرثقیل برجی یا تاور کرین و بازویی و آویز و… نمونه های پرکاربرد این ماشین آلات ساختمان سازی هستند.

  • کامیون

کامیون نیازی به توضیح ندارد چون اکثر افراد آن را می شناسند و حتما در جاده ها آن را مشاهده کردند.کامیون سنگین دارای چرخ‌ های بزرگ با آج‌ های عمیق است که در محیط های ناهموار برای انتقال مصالحی مانند سنگ یا خاک از محل به محل دیگر استفاده می‌ شود.کامیون هم براساس کاربرد، انواع مختلفی دارند. بعضی از مدل‌ ها از جام‌ های کمپرسی چند محوره برای تحمل بارهای سنگین‌ تر نیز استفاده می‌ کنند.

  • لیفتراک پرکاربردترین ماشین ساختمانی

از لیفتراک به علت داشتن 2 شاخک در جلوی آن برای بلند کردن و جابجایی مصالح ساختمانی مانند بلوک سبک (بلوک aac) و وسایل ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. در اغلب کارخانه ها و انبارها از این ماشین برای سهولت در کار بارگیری کامیون‌ ها و تریلی  استفاده می کنند. فرقی نمی کند چه باری داشته باشید، بلوک، کاشی، سرامیک و هر نوع باری را می توانید جابجا کنید. لیفتراک دارای 3 نوع، دیزلی، برقی و دوگانه سوز هستند. برای تخلیه بار با لیفتراک می توانید به مجموعه هلی لیفتراک به سایت heliliftruck.com که دارنده انواع لیفتراک است، مراجعه نمایید.

پیشنهاد ما خواندن مقاله: بلوک هبلکس

  • لودر

کاربرد لودر ساختمان‌ سازی
لودر یکی از پرکاربردترین ماشین‌ آلات ساختمان‌ سازی

حتما اسم این ماشین را شنیده اید. یکی از ماشین آلات ساختمان سازی که جزو تراکتورها محسوب می شود، لودر است. لودرها برای جابجایی خاک و هر مصالحی از روی زمین و قراردادن آن بر روی کامیون یا در محل خاصی استفاده می‌ شوند.لودرها دارای دو نوع هستند که تفاوت آن در چرخ های آن است که چرخ لاستیکی و چرخ زنجیری باعث تقسیم بندی آن می شود.ساختار این ماشین به این صورت است که دارای یک جام در جلوی خود است که در دو طرف دو بازوی متصل شده دارد که از آن برای بارگیری و حمل مواد مختلف به کار گرفته می‌ شود.

  • غلتک

در اکثر پروژه های عمرانی مثل راه سازی و یا ساخت انواع ساختمان برای اصلاح ویژگی های خاک که منجر به افزایش مقاومت آن می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.غلتک های ارتعاشی، شبکه ای و… از مدل های این ماشین محسوب می شود.

  • تراکتور

در سال ۱۸۸۲ اولین تراکتور، تراکتور بخار برای مصارف کشاورزی ساخته شد و این ماشین زمینه ای برای تولید اولین تراکتور بنزینی شد.در سال های بعد هم باتوجه به فناوری های جدید مدل های بهتر و قوی تر آن به وجود آمد.تراکتور انواع مختلف و متنوعی دارد که در زیر به برخی از این موارد رو جهت معرفی بیان می کنیم.

  • بولدوزر

برای حمل خاک، شن و ماسه، سنگ و مواد دیگر به دلیل داشتن تیغه‌ های فلزی بزرگ در جلوی این وسیله و داشتن چرخ های زنجیری در ساختمان سازی استفاده می‌ شود.بولدوزرها ماشین‌ های همه کاره‌ ای هستند که می‌ توانند در تمام مناطق حتی مناطق خشن و سخت حرکت کنند و مقدار زیادی از مواد را به سرعت حرکت دهند.باتوجه به زیاد بودن و تنوع بالای ماشین آلات ساختمان سازی، ذکر اسامی تمام آن ها در این مقاله نمی گنجد.امیدواریم خواندن این مقاله مورد رضایت شما دوست عزیز قرار گرفته باشد.

همراه ما باشید با مقاله: ساختمان سازی

ما را در اینستاگرام (siporex.ir) دنبال کنید.

امتیاز شما باعث بهبود کیفیت محتوا میشود
دیدگاهتان را بنویسید